W trakcie realizacji projektu 8.7 „Czas na zawodowców – wzrost jakości kształcenia zawodowego szczecińskich szkół” przewidziano różne formy wsparcia dla uczniów i nauczycieli. I tak – obok praktyk zawodowych, staży u pracodawców czy też doradztwa zawodowego, uczestnicy projektu mają możliwość udziału w różnorodnych kursach. Celem ich jest przede wszystkim doskonalenie i zdobywanie umiejętności przydatnych na rynku pracy.
W listopadzie 2017 roku uczniowie wzięli udział w kursie carvingowym. Były to zajęcia bardzo „smakowite”, ponieważ każdy uczestnik na zakończenie mógł spróbować swojego dzieła. Na początku prowadzący przedstawił istotę carvingu, czyli rzeźbienia w warzywach i owocach, wywodzącej się z Dalekiego Wschodu. Najpopularniejszymi owocami i warzywami używanymi w carvingu są arbuzy, melony, dynie, ananasy, rzodkiewki, buraki, seler i marchewki. Ponadto uczniowie poznali techniki wykrawania, rodzaje narzędzi i co najistotniejsze – kiedy, po co i dlaczego można wykorzystywać carving. Wiedza i praktyka zdobyta podczas kursu została zaprezentowana w samodzielnie wykonanych pracach. Okazało się, że sztuka „rzeźbienia w warzywach i owocach” to nie tylko umiejętność przydatna dla kucharzy. Ale jest to również ważne w przyszłej pracy ogrodników i architektów krajobrazu, którzy niejednokrotnie tworzą i przygotowują dekoracje zielenią, okazjonalne kompozycje i wystawy ogrodnicze.
