Ogrodnik to dzisiaj nie tylko jeden z najbardziej pożądanych zawodów, ale również profesja, która określana jest za najbardziej przyszłościową. Coraz częściej bowiem dbamy o tereny zieleni, nasze otoczenie i o to, co „ląduje” na naszych talerzach. Chcemy mieszkać w przyjaznym i ładnym otoczeniu, jeść zdrowo i cieszyć się każdą chwilą spędzoną na świeżym powietrzu. Wśród nas są pasjonaci, którzy jako samoucy pielęgnują przydomowe ogródki, sadzą marchewkę na grządkach i dekorują balkony pięknymi kwiatami. Ale nie zawsze wiedzą jak sobie poradzić z ubogimi plonami, więdnącymi bukietami i „nierosnącymi” drzewami. By sprostać tym wyzwaniom niezbędna jest fachowa wiedza. I tu na ratunek przybywa zawsze specjalista – OGRODNIK.
Dlaczego zatem warto zostać ogrodnikiem?
Odpowiedzi jest wiele. To nie tylko praca w otoczeniu zieleni, kwiatów, warzyw czy owoców. To profesja, która ma wiele zalet:
- stwarza duże możliwości rozwoju osobistego i zawodowego,
- jest pracą z pasją i z wyobraźnią,
- to praca bez korporacyjnego „wyścigu szczurów”,
- jest twórcza i daje spełnienie,
- to ciekawa praca, szczególnie jeśli tworzy się ogrody, parki i skwery,
- motywuje do ciągłego doszkalania i doskonalenia umiejętności,
- to praca z „żywym” organizmem, dzięki czemu nie jest monotonna,
- można pracować w firmie ogrodniczej, w przedsiębiorstwie pielęgnacji zieleni lub produkującym owoce, warzywa lub kwiaty, w szkółkach roślin ozdobnych lub prowadzić własną działalność gospodarczą;
choć istnieją także niedogodności:
- praca fizyczna,
- praca, której efekty nie do końca zależą od fachowca, bowiem wpływ na nie ma np. pogoda,
- praca w trudnych warunkach czasem w deszczu, w chłodzie lub w upale.
Wiedzę i umiejętności produkowania i pielęgnowania roślin, komponowania dekoracji roślinnych, projektowania i zakładania ogrodów, sadów, parków i skwerów poznasz i zdobędziesz w Centrum Edukacji Ogrodniczej – szkole położonej w malowniczej okolicy Puszczy Bukowej w Zdrojach. W naszej szkole uczniowie w trakcie kształcenia w zawodzie ogrodnika czy technika ogrodnika produkują rośliny od nasiona do owocu, kreują przestrzeń, dbają o tereny zieleni i poznają tajniki trudnej, aczkolwiek ciekawej sztuki ogrodniczej i to przez cały rok. Błędne jest bowiem powiedzenie, że ogrodnik pracuje od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Właśnie zakończyliśmy w naszych warsztatach szkolnych produkcję „królowej jesieni”, czyli chryzantemy, z praktyczną lekcją ekonomii, jaką jest coroczny kiermasz ogrodniczy, a już dbamy o kolejne rośliny. Niektóre z nich – poinsecja czyli gwiazda betlejemska, świerk pospolity – niebawem będą świąteczną ozdobą naszych domów. Inne zaś będą zwiastować wiosnę w lutym (hiacynt i prymula) i ją witać w marcu (bratek i tulipan). Już dziś pielęgnujemy je w naszych szklarniach. Obok kwiatów rozpoczęliśmy produkcję warzyw. Jednym z zabiegów jest tzw. pędzenie cebuli na szczypior, który będzie dostępny jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia.
Na zajęciach praktycznych uczniowie pielęgnują rośliny doniczkowe, które zdobią wnętrza mieszkań, biur i różnych instytucji. Od kilku lat naszą chlubą jest drzewo figowe „obsypujące się” owocami, które młodzież ma możliwość skosztowania. Przez cały rok pięknie kwitnie alstremeria, czyli lilia Inków, którą młodzież pielęgnuje i z której tworzy kwiatowe kompozycje.
Serdecznie zapraszamy do naszych warsztatów szkolnych i na naszą przyrodniczą ścieżkę edukacyjną, gdzie można podziwiać efekty pracy przyszłych ogrodników i techników ogrodników.
