Dzięki uprzejmości i współpracy Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach oraz Fundacji Promowania Przedsiębiorczości w Sandomierzu nasza młodzież w dniach 29.05 – 02.06.2023 uczestniczyła w wyjeździe studyjnym do Sandomierza i realizowała program pod hasłem „Dobre praktyki w sadownictwie”. Uczestnikami wyjazdu byli uczniowie klas trzecich i czwartych Technikum Ogrodniczego i Technikum Architektury Krajobrazu. W pierwszym dniu pobytu w Sandomierzu mogli zapoznać się z działaniem Ośrodka Promowania Przedsiębiorczości i działalnością Fundacji wspierającej aktywność lokalnych liderów wiejskich .Dzięki realizacji projektu „Góry świętokrzyskie naszą przyszłością „powstał Inkubator przetwórczy w miejscowości Dwikozy. Uczniowie mogli zapoznać się z zasadami funkcjonowania Inkubatora oraz uczestniczyli w warsztatach produkcji musu jabłkowego i lodów owocowych. Niespodzianką wyjazdu studyjnego były odwiedziny siostrzanej szkoły ZSCKR w Mokoszynie zwiedzanie szkoły oraz warsztatów szkolnych .Dzięki uprzejmości Pani Dyrektor mogliśmy uczestniczyć w zajęciach praktycznych prowadzonych na terenie parku maszynowego i warsztatów szkolnych. W dalszych dniach wyjazdu studyjnego uczniowie zostali zapoznani z przetwórnią jabłek w Koprzywnicy gdzie produkuje się sok jabłkowy w technologii NFC. Mieli okazję uczestniczyć w szlaku Świętokrzyskiej Kuźni Smaku gdzie degustowali oraz zapoznawali się z produkcją Serów Sandomierskich ich historią i pochodzeniem. W Opatowie zostały zorganizowane dla naszej młodzieży warsztaty związane z tradycyjnym , ręcznym procesem produkcji Krówki Opatowskiej. Uczyli się sztuki zawijania Krówek we własnoręcznie przygotowane etykietki.
Pobyt w Sandomierzu to też niezapomniana lekcja historii uczniowie odwiedzili Izbę Pamięci Zawiszy Czarnego w Garbowie oraz Zbrojownie Rycerskiej Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej. Niezapomniane wrażenia oraz fascynujące historie zachęciły uczniów do przymierzania sprzętu rycerskiego i zadawania pytań .
Organizatorzy wyjazdu nie zapomnieli również o wypoczynku naszych uczniów i dzięki ich uprzejmości i zaangażowaniu mogliśmy zwiedzać okolice Sandomierza oraz podziwiać skaliste brzegi Wisły , wąwozy lessowe oraz najstarsze w Polsce pasmo gór Pieprzowych.
Wszyscy uczestnicy wyjazdu studyjnego mieli niezapomnianą okazję zapoznania się z regionem, jego walorami , uprawą ,przepięknymi sadami oraz przetwórstwem i nowymi technologiami w produkcji Wizyta na sandomierskiej ziemi dała możliwość poznania naszym uczniom nowych rozwiązań i umiejętności ,które mam nadzieję rozpaliły iskrę przedsiębiorczości i będą początkiem ich nowych pomysłów w swoim zawodzie po skończeniu szkoły.
