Już po raz kolejny – na otwarcie sezonu produkcyjnego 2017 – w Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie odbyło się spotkanie producentów warzyw
i owoców ze środowiska lokalnego.
Seminarium odbyło się 10 lutego 2017 roku, a uczestniczyło w nim około 50 osób, w tym 30 producentów ogrodniczych ze Szczecina i okolic. Istotnym elementem seminarium były wykłady, które prowadzili:
- Wiesław Jakubowski – firma HAZERA POLAND Sp. z o.o. – w zakresie nowości odmian warzyw gruntowych i szklarniowych na sezon 2017;
- Dariusz Kacprzak – firma POLAN Kraków – w zakresie doboru odmian
z przeznaczeniem na rynek profesjonalny; - Jacek Wereszczaka – Zachodniopomorskie Regionalne Centrum Mikroorganizmów – w zakresie probiotechnologii z przeznaczeniem dla ogrodnictwa;
- Witold Czuksanow – firma LASLAND – w zakresie nowych trendów
w podłożach na rynku „hobby”; - Krzysztof Dunajski – firma BAYER – w zakresie technologii ochrony warzyw gruntowych.
Prelekcje wzbudziły duże zainteresowanie wśród uczestników seminarium. Były bowiem okazją do wymiany doświadczeń w zakresie produkcji owoców, warzyw gruntowych i szklarniowych, opartej na dobrej, sprawdzonej praktyce ogrodniczej.
W tym roku hasłem przewodnim spotkania była produkcja integrowana
i zrównoważona, gwarantująca zachowanie równowagi między zarobkową działalnością człowieka a środowiskiem naturalnym. Celem tak rozumianej produkcji jest zahamowanie świadomej degradacji naturalnego dobrostanu. Integrowana produkcja roślin (IP) jest nowoczesnym systemem jakości żywności, wykorzystującym w sposób zrównoważony postęp techniczny i biologiczny w uprawie, ochronie roślin i nawożeniu oraz zwracającym szczególną uwagę na ochronę środowiska i zdrowie ludzi. Uczestnictwo w systemie IP pozwala na otrzymanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w której nie ma przekroczeń dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, metali ciężkich, azotanów i innych związków, w szczególności substancji szkodliwych. Potwierdzeniem wysokiej jakości plonów pochodzących z IP jest certyfikat i zastrzeżony znak IP.
Oprócz korzyści marketingowych, wynikających ze sprzedaży żywności
o poświadczonej urzędowo jakości, istnieje szereg innych argumentów, dla których warto wdrożyć IP. Zastosowanie zasad IP pozwala m.in. na spełnienie wymogów stawianych przez system Wzajemnej Zgodności – Cross Compliance w ramach płatności bezpośrednich, które w zakresie ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności obowiązują od 1 stycznia 2011 roku.
Wszyscy uczestnicy seminarium jednogłośnie potwierdzili potrzebę organizowania takich spotkań.
