W dniach 8-14 marca 2014 roku 8-osobowa grupa nauczycieli przedmiotów zawodowych wyjechała n do Włoch w ramach projektu „ Agro na 6 –stkę – program doskonalenia nauczycieli i instruktorów kształcenia zawodowego szkół rolniczych w Polsce”. W pierwszym dniu pobytu we Włoszech odwiedziliśmy Szkołę Rolniczą znajdującą się w jednym z 4 regionów produkcji parmezanu- Reggio Emilia. W tej szkole uczniowie zdobywają kwalifikacje w rzadkim zawodzie –serowara. A my śledziliśmy ścieżkę dydaktyczną produkcji najbardziej znanych serów włoskich : parmezanu i ricotty. Cały proces jest kontrolowany od karmienia bydła z własnego chowu, po leżakowanie, sprzedaż i dystrybucję. Tu też pokazano nam cykl produkcji octu balsamicznego. Szkoła prowadzi też sklep, gdzie można kupić szkolne produkty. Następnie odwiedziliśmy rodzinną firmę produkującą wina stołowe białe i czerwone oraz oliwę z oliwek z własnych upraw. Firma prowadzi też bezpośrednią sprzedaż dla klientów indywidualnych oraz zaopatruje hotele. Po drodze , przed wizytą w firmie rodzinnej zwiedziliśmy poza planem wyjazdu studyjnego San Marino. San Marino to strefa wolnocłowa można było zrobić zakupy nawet za złotówki.
Drugiego dnia pobytu przyjechaliśmy w inny region Włoch. Udaliśmy się do Toskanii. Tu zwiedziliśmy zakład produkcji zbożowej, winnej i oliwy – Fakttoria Loppiano. Prześledziliśmy cały cykl, od produkcji roślinnej, poprzez przetworzenie surowców oraz sprzedaż we własnej sieci sklepów połączonych z restauracjami.
Ostatni dzień pobytu to zwiedzanie stolicy Toskanii- Florencji. Pokazano nam oprócz pięknych zabytków takich jak: Kościół Św. Krzyża, Katedrę Matki Boskiej Kwietnej, plac Polityków, pomniki Kosmy I, Neptuna, Dawida i Goliata, most Złotników- targ lokalnej żywności mieszczący się w zabytkowe XIX wiecznej hali. Wieczorem uroczyście wręczono nam certyfikaty udziału w projekcie .